W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Antonio Banderas kłamie, czyli dlaczego żujesz Tablicę Mendelejewa?

Kategoria: Produkty

2013-12-02

Dałeś się przekonać Antonio, że należy rzuć gumę po każdym posiłku? Uwierzyłeś, że to dobre dla Twojego zdrowia? A może radzisz sobie ze stresem żując gumę? Jednak czy kiedykolwiek przeczytałeś jej skład? Wiem... trudno przebrnąć przez taką ilość związków chemicznych...

Niezbędna do życia?

Reklamy przekonują nas, że żując gumę po każdym posiłku będziesz cieszyć się pięknym uśmiechem. Nawet niektórzy stomatolodzy doradzają, aby żuć gumę jeśli nie możesz umyć zębów. Owszem. Jest w tym odrobina racji. Guma do żucia do pewnego stopnia pomaga dbać o higienę jamy ustnej. Pozwala usunąć resztki pożywienia, a poprzez wzmożoną produkcję śliny podczas żucia, neutralizuje kwasy niszczące szkliwo zębów. Tylko żaden z tych argumentów "za" nie jest ściśle związany z gumą samą w sobie. Raczej z czynnością żucia. 

 

Bez cukru...

Postanowiłam przebrnąć przez skład napisany wybitnie małym druczkiem i rozszyfrować go dla Was. (opisy substancji wyświetlą się po kliknięciu w nie). Praktycznie wszyscy producenci gum do żucia chwalą się, że ich produkt nie zawiera cukru. I tak jest, owszem. Ale... Ilość zawartych w gumach sztucznych substancji słodzących jest powalająca. Prawie się przewróciłam! 
Przykład Orbit white peppermint:

Sorbitol

Maltitol oraz Sól maltitolowa

Mannitol

Aspartam

Acesulfam K

Sól aspartamu-acesulfamu

Ksylitol

8 substancji słodzących w 1 gumie!!! Czy nadal cieszysz się, że nie zawiera cukru? Dla mnie przestało to już mieć znaczenie. Taka ilość syntentycznych w większości substancji słodzących nie wróży nic dobrego :( Wybrany przykład nie jest najgorszy. W innych markach jest podobnie. Czasem różnią się tylko rodzaje słodzików. 

 

Co poza tym?

 

Dalsza analiza składu nie napawa entuzjazmem. Popatrzcie co stanowi pozostałą część gumy.

Baza gumowa

Fosforan wapnia

Wodorowęglan sodu

Przeciwutleniacz BHA

Substancje aromatyzujące

Błękit brylantowy

 

Całkiem imponująca lista. Czuję się jak na lekcji chemii. Dodam tylko dla jasności, że guma, którą powszechnie kupujemy nie zawiera żadnych składników odżywczych. Wartość energetyczna na 100g to około 154 kcal. Jedna pastylka gumy to jednak tylko 1g, a jeden listek to 2g. Więc raczej od niej nie utyjemy. Ale to jedyne pocieszenie. 
Ta analiza zrobiona jest na przykładzie jednego typu gum, w innych można znaleźć też inaczej brzmiące nazwy, jednak zawsze są to podobne substancje. 

 

Alternatywa?

Czy jest jakaś alternatywa dla gum do żucia? Czy jesteśmy skazani na nieświeży oddech? Otóż jest. Mam nawet kilka pomysłów. Nie tylko takie dla "twardzieli".

- Dobrym pomysłem jest żucie goździka. Tak tego, który znasz z grzańca. Ma on bowiem właściwości odświeżania oddechu. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu należy rozgryźć kilka goździków. Ma on dziąłanie przeciwpruchniczne i zapobiega stanom zapalnym dziąseł.

- Kolejnym pomysłem jest żucie imbiru. No dobrze... przyznaję, trzeba mieć do tego zacięcie. Jest bowiem bardzo ostry. Jednak likwiduje wszelkie nieprzyjemne smaki i zapachy. 

- Najłagodniejszym i najbardziej zbliżonym rozwiązaniem do tradycyjnych gum jest Chicza. To w 100% naturalna i biodegradowalna guma. Wykonywana jest ona na bazie lateksu z drzew chicozapote i naturalnych wosków. Do niej dodaje się naturalne słodziki (syrop z agawy) oraz przyprawy (a nie sztuczne aromaty). Obecnie Chicza jest dostępna w czterech smakach: orzeźwiająca mięta, soczysta limonka, aromatyczny cynamon i łagodna mięta. Jej minusem jest to, że można ją żuć ze smakiem krócej niż 'zwykłą' gumę. 

 

Komentuj:

Podobne artykuły:

Jogurtowy zawrót głowy

Kategoria: Produkty

03.09.2013
Jogurt naturalny – zdrowy, zalecany przez dietetyków, dobry dla osób dbających o linię oraz mających problemy z układem pokarmowym. Zalety można wymieniać długo... w reklamie. Czy jednak można kupować go z przekonaniem, że jest dla nas dobry? Sprawdziłam...

Ale jaja! Ale jakie?

Kategoria: Produkty

18.09.2013
Tego produktu nie trzeba przedstawiać chyba nikomu. Kurze jaja to bomba mineralno-witaminowa oraz źródło najbardziej wartościowego białka o wzorcowym składzie aminokwasowym. Zdecydowanie warto jej jeść. Tylko jak wybrać najzdrowsze? Dziś nie dowiecie się może czy pierwsze było jajko czy kura, ale doradzę Wam dlaczego na zakupach nie warto brać pierwszej wytłaczanki z brzegu.

Dobry ketchup nie jest zły!

Kategoria: Produkty

02.10.2013
Lubią go dzieciaki i dorośli. Są tacy, którzy jedzą go ze wszystkim - od frytek i pizzy, przez parówki po inne fast foody. Nic w tym złego - to jeden z najzdrowszych sosów. Dobry ketchup jest zrobiony z pomidorów, a ponieważ one są zdrowe, dlatego też sam ketchup może być wartościowy. Co zaskakujące - może być zdrowszy od samych pomidorów!

Dzieci skazane na ropę!

Kategoria: Kosmetyki i środki czystości, Produkty

25.11.2013
Czy wiesz co wcierasz w skórę swojego dziecka, kiedy tak czule je pielęgnujesz? Troszczysz się o swojego malucha najlepiej jak potrafisz? To dlaczego wierzysz obietnicom producentów, że ich produkt jest bezpieczny i zdrowy? Może myślisz, że skoro produkt jest dla dzieciaków, to też go używasz? Pomyśl następnym razem i dowiedz się z czego produkowane są oliwki dla dzieci...