W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Aronia jest dobra na wszystko...

Kategoria: Produkty, Zdrowe przepisy

2013-09-02

Przez niektórych zwana cudem natury. Czasem określana "wymiataczem wolnych rodników". Jest najsilniejszym, obok zielonej herbaty i czerwonego wina, przeciwutleniaczem. Aronia – nieprawdopodobnie najzdrowszy jagodowy owoc na świecie.

Każdy owoc ma swój czas. Jesień, to pora na korzystanie z owoców aronii, bowiem właśnie teraz nadaje się do zbioru, choć można ją zbierać nawet po pierwszych przymrozkach. Im bardziej dojrzała, tym słodsza.

Aronia czarnoowocowa wspaniale rośnie i owocuje w Polsce - jesteśmy potentatem w uprawie tych krzewów. Czas z tego skorzystać!

 

Drużyna "A"

Aronia zawiera duże ilości tzw. witaminy P. To nic innego jak bioflawonoidy, czyli substancje fitochemiczne występujące w roślinach, nadające owocom kolor. W naszym organizmie działają jak witaminy i są cennymi przeciwutleniaczami. Aronia jest szczególnie bogata w rutynę, ale zawiera też kwercetynę, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Jest to drużyna bardzo aktywna i sprzyjająca zdrowiu.

Aronia to także bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witamin B1, B2, B6, E, PP... i to nie koniec. W jej składzie znajdziemy również składniki mineralne i mikroelementy - znaczne ilości wapnia i żelaza oraz miedź, molibden, mangan, bor i jod. No dobrze. Tylko co z tego dla nas wynika?


 

Dla każdego...

... coś wartościowego. Najogólniej mówiąc aronia wspomaga układ krwionośny. Skutecznie reguluje nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, chroni przed chorobami serca. Leczy stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Zapobiega miażdżycy. Działa przeciwkrwotocznie.

I znów na tym nie koniec! Dzięki przeciwutleniaczom chroni nas przed nowotworami, łagodzi stany stresowe, uspokaja i wzmacnia organizm.
 Ponadto opóźnia proces starzenia, usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami, uodparnia skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV. Jednym słowem stosowana powinna być w szeroko pojętej profilaktyce wielu chorób, w szczególności tzw. chorób cywilizacyjnych. 
Regularne jej spożywanie poprawia pamięć.

Obecność kwasu chloro genowego, który spowalnia absorpcje glukozy sprawia, że aronia polecana jest dla diabetyków.

Warto po nią sięgnąć także wtedy, gdy dużo pracujemy przy komputerze. Nie tylko dlatego, że wspomaga regenerację narządu wzroku przez poprawianie ukrwienia, ale także niweluje skutki promieniowania monitorów.

Ale uwaga! Ma też swoje ograniczenia. Nie zaleca się leczenia nadciśnienia za pomocą świeżego soku z aronii w przypadku jednoczesnego występowania chorób żołądka. Może wtedy podrażniać.


 

Jak ją ugryźć?

Skoro już wiemy, że warto, zobaczmy jak można ją spożywać.

Aronia zawiera dużą ilość garbników, które charakteryzują się cierpkim, ściągającym smakiem. Co prawda w miarę dojrzewania owoców zawartość cukrów wzrasta, a zawartość garbników spada, jednak pewna cierpkość zawsze zostanie. Dlatego mimo że jadalna w wersji surowej, rzadko jest tak spożywana. Tylko najwięksi twardziele to potrafią. ;)

Istnieje teoria, że przemrożenie aronii przez 48h likwiduje cierpkość. Przetestowałam. W małym stopniu pomaga. Dlatego ja wykorzystuję aronię głównie w przetworach.

 

Herbatki?

Najłatwiej samemu przygotować herbatkę aroniową. Wystarczy wysuszyć dojrzałe owoce aronii.

 

Możemy je oczywiście także kupić w sklepie z naturalnymi produktami. Gdy już posiadamy suszoną aronię wystarczy zalać ją wrzątkiem i parzyć przez kilka minut.

 

 

Soczku?

Samodzielne przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, jednak nie jest to skomplikowany proces. Może być tłoczona na zimno lub przygotowana w sokowniku. Mało kto dysponuje w domu prasą do owoców, zatem skupię się na sokowniku. Przygotowujesz aronię jak każdy inny sok. Rozważ czy chcesz dodać odrobinę cukru. Najlepiej sprawdź jak bardzo Twoje owoce są cierpkie. Jeśli nie będziesz w stanie potem tego soku pić, lepiej posłodzić ją wcześniej. Przygotowany sok będzie mieć bardzo intensywny smak, ale możesz go rozcieńczać wodą.

Nie wiesz jak posługiwać się sokownikiem? Szybka instrukcja. Do pierwszego garnka wlewasz wodę, na niego zakładasz drugi, taki z dziurką, z której wychodzi wężyk - to nim będzie spływał sok. Następnie zakładasz sitko, do którego wrzucasz owoce. Przykrywasz i czekasz, aż woda się przegotuje i zacznie lecieć sok. Gotowy produkt, przelej do butelek i pasteryzuj przez około 10 minut.

 

 

Naleweczkę?

Kilogram dojrzałych owoców aronii, pozbawionych ogonków i szypułek, umyj pod bieżącą wodą i wrzuć do gąsiora. Dodaj pół kilograma cukru, laskę wanilii i mały kawałek suszonego kłącza imbiru. Zalej litrem 50% spirytusu. Trzymaj w ciepłym, słonecznym miejscu przez dwa tygodnie i pamiętaj o szczelnie zamkniętym gąsiorze. Zlej do butelek filtrując. Butelki szczelnie zamknij i odstaw do ciemnego miejsca na pół roku. Po tym czasie możesz spożywać. :)

 

 

"Smaruj dżemorem"

Aronia dobrze nadaje się do przetworów typu dżem czy powidła. Przepisów na nią jest niezliczona ilość. Można kombinować też samemu. Warto jednak pamiętać o cierpkim smaku aronii, dlatego potrzebuje ona towarzysza w słoiczku. Aronię warto łączyć z innymi owocami, takimi jak jabłka, gruszki czy maliny. Mimo że jestem zwolenniczką nie dodawania cukru do przetworów, przy aronii dosypuję trochę ksylitolu, właśnie z uwagi na dużą cierpkość.

Jeśli macie inne sprawdzone przepisy na przygotowanie aronii, to chętnie przetestuję. Ktoś? Coś? :)

 

Komentuj:

Podobne artykuły:

Bez czy z?

Kategoria: Zdrowe przepisy, Produkty

20.09.2013
Bez. Oczywiście czarny. Rosnący dziko i dzięki temu łatwo dostępny. Na wyciągnięcie ręki, o ile w jej pobliżu znajduje się duży, nawet 10 metrowy krzew. Owoc kulisty, podobny do jagody. Warto wiedzieć, że jesień, to nie tylko czas wyprzedaży, ale również jego pora. Skoro rośnie nawet w dużych miastach, to wybierzmy się w takim razie na zaku... tzn. na poszukiwanie.

Zdrowe sposoby na zdrowie!

Kategoria: Eko styl

25.09.2013
Przed użyciem kolejnej porcji antybiotyku lub innych niezdrowych środków, zapoznaj się z treścią tego bloga bądź skonsultuj się z rozsądnym lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwe i nadmierne stosowany, zagraża Twojemu życiu i zdrowiu.