W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Bez czy z?

Kategoria: Zdrowe przepisy, Produkty

2013-09-20

Bez. Oczywiście czarny. Rosnący dziko i dzięki temu łatwo dostępny. Na wyciągnięcie ręki, o ile w jej pobliżu znajduje się duży, nawet 10 metrowy krzew. Owoc kulisty, podobny do jagody. Warto wiedzieć, że jesień, to nie tylko czas wyprzedaży, ale również jego pora. Skoro rośnie nawet w dużych miastach, to wybierzmy się w takim razie na zaku... tzn. na poszukiwanie.

 

Właściwości czarnego bzu

Czarny bez ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Jest bogaty w witaminy A i te z grupy B. Zawiera żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas. Znajdują się w nim prawie wszystkie niezbędne aminokwasy. A ponadto ma w swoim składzie antocyjany, olejki eteryczne, pektyny, kwasy organiczne oraz glikozyd cyjanogenny. Dzięki swojemu bogatemu składowi korzystnie wpływa na nasz organizm. Ma między innymi właściwości:

  • wzmacniające organizm
  • napotne, przeciwgorączkowe, przeciwwirusowe, szczególnie w chorobach układu oddechowego
  • przeciwbólowe przy migrenach
  • detoksykujące, pomaga przy zatruciach
  • moczopędne

 

W jakiej postaci?

 

Herbata
Największą popularnością cieszą się chyba herbaty zarówno z kwiatów czarnego bzu jak i z owoców. Możemy je kupić w sklepie z naturalnymi produktami, zielarniach; jak również zrobić sobie sami. Wiosną zbieramy kwiaty, a jesienią dojrzałe owoce i suszymy. Potem wystarczy zalać wrzątkiem i zaparzać przez kilka minut.

 

 

Syrop
Część syropów na przeziębienia ma w swoim składzie tą roślinę. Można go kupić w aptece lub przygotować samemu. Mamy wtedy wersję dużo tańszą i zdrowszą.
Jak go przygotować?

1kg owoców zalej 2 szklankami wody, dodaj 350g cukru lub 250g ksylitolu, gotuj przez 40 min. Następnie odcedź syrop, przelej do butelki. Gotowe. Prawda, że proste :)

 

Sok

Sok z czarnego bzu, zawiera wszystkie dobroczynne właściwości tej rośliny, a pozbawiony jest cukru. Moim zdaniem jeszcze lepsze rozwiązanie. Najłatwiej przygotować go w sokowniku. Nie ma tu specjalnych wymagań, robisz go jak każdy inny sok. Dla tych, którzy nie potrafią - szybka instrukcja. Do pierwszego garnka wlewasz wodę, na niego zakładasz drugi, taki z dziurką, z której wychodzi wężyk - to nim będzie spływał sok. Następnie zakładasz sitko, do którego wrzucasz owoce. Przykrywasz i czekasz aż woda się przegotuje i zacznie lecieć sok. Warto go zapasteryzować i schować na czas przeziębienia.

 

 

Nalewka
1 kg owoców przepłucz, włóż do gąsiora i zalej litrem spirytusu. Trzymaj w ciepłym miejscu przez miesiąc. Następnie przefiltruj i dolej do uprzednio przygotowanego syropu zrobionego z pół litra wody i 200g cukru. Odstaw na kolejny tydzień, następnie ponownie przefiltruj, przelej do butelek i odczekaj 5-6 miesięcy. Pamietaj, że w czymkolwiek trzymasz nalewkę musi być zawsze szczelnie zamknięta.
Leczniczo należy ją pić dwa razy dziennie po łyżce stołowej. Ma działanie napotne, moczopędne, uśmierzające gorączkę. Pomaga w zaparciach. Pozwala pozbyć się toksyn.


 

 

Uwaga!

Świeżych owoców czarnego bzu nie wolno jeść. Nadają się one do spożycia tylko po podgrzaniu lub wysuszeniu. Zawsze należy zbierać dojrzałe, czarne owoce. W świeżych owocach występuje glikozyd zwany sambunigryną. Składnik ten po spożyciu surowej rośliny jest rozkładany przez organizm do cyjanowodoru, który ma właściwości toksyczne, powoduje uczucie mdłości, niekiedy wymioty. Można się poważnie zatruć.


 

Komentuj:

Podobne artykuły:

Zdrowe sposoby na zdrowie!

Kategoria: Eko styl

25.09.2013
Przed użyciem kolejnej porcji antybiotyku lub innych niezdrowych środków, zapoznaj się z treścią tego bloga bądź skonsultuj się z rozsądnym lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwe i nadmierne stosowany, zagraża Twojemu życiu i zdrowiu.

Aronia jest dobra na wszystko...

Kategoria: Zdrowe przepisy, Produkty

02.09.2013
Przez niektórych zwana cudem natury. Czasem określana "wymiataczem wolnych rodników". Jest najsilniejszym, obok zielonej herbaty i czerwonego wina, przeciwutleniaczem. Aronia – nieprawdopodobnie najzdrowszy jagodowy owoc na świecie.