W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Co powie ryba?

Kategoria: Eko styl

2014-02-03

Czy wiesz, że wkrótce wiele gatunków mieszkających w morzach i oceanach może zniknąć... również z Twojego stołu? Choć nie każdy je lubi, to każdy wie, że są zdrowe. Różnorodność i wybór w naszych sklepach są bardzo duże. Ryby i owoce morza. Skarby podwodnego świata. Dlaczego są tak ważne?

Jedzenie ryb jest bardzo zdrowe. Potwierdzenie tego faktu znajdziemy w wielu badaniach naukowych. To jedno z najlepszych źródeł białka w codziennej diecie. Substancje zawarte w rybach korzystnie wpływają na organizm. Ryby mają najwięcej kwasów omega-3, niezbędnych dla zdrowia. Dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wykazują, że wzrost spożycia ryb zmniejsza odsetek umieralności mężczyzn z powodu raka płuc o 8,4%. Ryby zawierają spore ilości witamin (zwłaszcza A i E), które zapobiegają również tworzeniu się wolnych rodników. Ponadto poprawiają zdolności umysłowe i pamięć. Dlaczego? Ponieważ spożywanie ryb zwiększa ilość substancji szarej w korze mózgu. Działają pozytywnie na układ krwionośny, obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwzapalnie, zmiejszają ryzyko powstawania zakrzepów żylnych.

 

Bezwzględna przynęta...

 

Jednak czy zastanawiałaś/-eś się kiedyś w jaki sposób ryby trafiają na Twój stół? Jakimi metodami są wyławiane? Czy można łowić w nieskończoność? Czy tak szybko się rozmnażają? A może ufasz władzom naszego kraju, Unii Europejskiej oraz organizacji międzynarodowym, które dbają o bezpieczeństwo mórz i oceanów? Dziś zachęcam Cię do refleksji nad tym. Być może się tym nie interesujesz, ale niestety zasoby ryb na świecie drastycznie maleją i jeśli niczego nie zmienimy, to nasze wnuki lub prawnuki będą się o rybach uczyć z atlasów wyginionych gatunków. Jak podaje WWF, 39% komercyjnie poławianych stad ryb w Atlantyku i aż 88% w Morzu Śródziemnym, jest przeławianych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Jeśli nie zmienimy naszych przyzwyczajeń, niektóre gatunki mogą całkowicie zniknąć z naszych wód, a co za tym idzie - również ze stołów.

 

Wielki błękit

 

Takie widoki także mogą zupełnie zniknąć. Ławice ryb, czyste oceany, piękne i różnorodne dna morskie. Kiedyś uważaliśmy, że bogactwo mórz i oceanów jest nieskończone. Wydawało nam się, że możemy łowić tyle ryb, ile jesteśmy w stanie, gdyż jest to ekosystem, który stale się odnawia. Cóż... kiedyś może tak było. Nie łowiliśmy na  taką skalę, nie mieliśmy przemysłowych kutrów rybackich, nie trałowaliśmy dna, nie hodowaliśmy ryb. Dzisiaj siła niszcząca działalności człowieka jest już w oceanach bardzo widoczna. Jak podaje Greenpeace obecnie uważa się, że co najmniej 75% światowej populacji ryb jest wyczerpane, nadmiernie eksploatowane lub uszczuplone. 

Zachęcam Cię do obejrzenia 15 minutowego filmu poświęconego tej sprawie:

 

 

Lajki nie pomogą

Powiesz: Rządy są od tego! Powiesz: Unia Europejska reguluje to prawem! Są od tego organizacje! Ja nie mam na to żadnego wpływu! Ja mówię "gdyby kropla powiedziała nie jestem potrzebna, nie byłoby oceanu". Co może zrobić zwykły obywatel, który nie ma czasu (ani ochoty) na angażowanie się w akcje protestacyjne. Otóż jest coś takiego. Konsument ma wpływ na to jakie ryby są łowione. Jak? Poprzez swoje decyzje w sklepie. Zasada jest prosta. Nie ma popytu, nie ma po co łowić. Żeby zrobić swój mały krok, potrzebujesz wiedzieć. I tu z pomocą przychodzą organizacje, które zajmują się tym tematem. 

 

Poradnik WWF

 

Organizacja WWF przygotowała krótki i bardzo prosty poradnik dla konsumenta. W przejrzysty sposób są w nim zawarte informacje jakie ryby możesz bezpiecznie kupować, których należy unikać, a na które trzeba uważać. Założenie jest dość proste. Nie kupujmy ryb zagrożonych wyginięciem. Nie kupujmy też tych, których hodowle bardzo szkodzą środowisku. Pytajmy w sklepie czy w restauracji o to, skąd pochodzi ryba, czy ma certyfikat MSC. Im więcej świadomych konsumentów, tym więcej świadomych sprzedawców i restauratorów. To tak mało, ale i tak dużo. Tyle możemy zrobić. 

Są dwie wersje poradnika. Jedna do schowania w portfelu, druga do powieszenia na lodówce - obie znajdziesz poniżej: 

 

Tę ulotkę możesz sobie pobrać również tutaj 

Dłuższa wersja do portfela tutaj

 

Ponadto organizacja Greenpeace przygotowała równiez poradnik. Zachęcam do zapoznania się również z nim. Należy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziesz tutaj.

Miłej lektury i świdomych wyborów!

Komentuj:

Podobne artykuły:

Foto-Eko-Gruzja

Kategoria: Eko styl, Miejsca

01.08.2013
Dla większości Polaków, Gruzja to kraj kojarzony z plutonowym Grigorijem (to ten ze śmiesznym wąsiskiem) z Czterech Pancernych i Psa. Dla przypomnienia lub odkrycia: Gruzja leży na północnym zachodzie Zakaukazia. To w większości kraj górzysty. Na północy góry Wielkiego Kaukazu (ponad 5000 m n.p.m), poniżej, aż do morza schodzą ich mniejsze pasma. Fauna i flora zachwyca, jest niezwykle bogata i urozmaicona. Poza sentymentem do Grigorija i powyższymi krajobrazami, do wycieczki przekonał mnie fakt, że wszystko jest tam naturalne, proste i w zgodzie z naturą. Zobaczcie Gruzję, którą poznałam sama...

Witaminizm - religia XXI wieku?

Kategoria: Eko styl, Produkty

20.01.2014
"Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki, wszyscy mamy dziarskie minki, bo zjadamy witaminki..." - tak śpiewały Fasolki. Tylko czy moda na witaminy nie poszła za daleko? Czy to normalne, że witaminy są dodawane do wielu produktów dla dorosłych i prawie każdego dla dzieci? Czy brak ich w naturalnym pożywieniu, że należy do wszystkiego dokładać sztuczne witaminy? Jak nadmiar witamin może wpłynąć na nasze zdrowie? Odpowiedzi znajdziecie poniżej.

Ryba vs. "ryba" - wybieraj mądrze

Kategoria: Produkty

05.02.2014
W ostatnim wpisie starałam się przekonać Cię, że masz wpływ na to, ile gatunków ryb jeszcze istnieje. Dziś dowiesz się o ich pozytywnych właściwościach dla zdrowia. Czy każda ryba jest równie wartościowa? Czy należy jeść wszystkie gatunki? Czy ryby z drugiego krańca świata też są dla nas zdrowe? Jak wybierać? Jak żyć? Odpowiedzi znajdziecie poniżej...