W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Do wanny i na patelnię...

Kategoria: Produkty, Kosmetyki i środki czystości

2013-12-11

Olej inne oleje. Serio. Albo przynajmniej spróbuj jak wiele skutecznych i smacznych zastosowań może mieć inny olej. Bez różnicy, czy będzie stał w Twojej kuchni czy w łazience - wszędzie będzie działać pozytywnie. Jeśli jeszcze go nie znasz, to z przyjemnością Was sobie przedstawię - Drogi Czytelniku, poznaj olej kokosowy. Olej przedstawi się sam poniżej. :)

Olej kokosowy jest stosunkowo nowym odkryciem w dziedzinie dietetyki i kosmetologii. Jego dobroczynne właściwości są już jednak udowodnione naukowo. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno (to ważny warunek) miąższu świeżych kokosów. Kokos z koleji to orzech palmy kokosowej. Jest on bogaty w cenne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, C i E. Ponadto zawiera on cenne składniki mineralne takie jak kwas foliowy, wapń, fosfor, cynk i żelazo.

 

Zdrowy olej?

Olej kokosowy odchudza. To świetna alternatywa dla masła. Ponadto buduje on masę mięśniową. Wiedzą o tym profesjonalni sportowcy – to właśnie z miazgi kokosa pozyskuje się tzw. MCT – znany z suplementów diety dla sportowców. Co więcej - mówi się o nim, że jest naturalnym antybiotykiem. Wszystko dzięki temu, że aż w połowie składa się z kwasu laurynowego. Natknęłam się nawet na informacje, że pomaga zwalczać nawet wirusa HIV (zmiejszają jego stężenie we krwi), wirusa opryszczki, a także bakterię Helicobacter pylori. Istnieją również dane wskazujące, że zawarte w nim trójglicerydy. poprawiają stan chorych na Alzheimera. Zaznaczam jednak, że tak wyczytałam, sama nie przetestowałam go pod tym względem ;) Osobiście lubię jego smak i często przygotowuję z jego udziałem coś na kształt masła (przepis w następnym wpisie). Olej ten znakomicie nadaje się do smażenia, gdyż ma wysoką temperaturę dymienia. Ponadto daje daniom bardzo subtelną nutę kokosa.

 

Właściwości kosmetyczne

Twoje włosy nigdy nie błyszczą i nie układają się jak u aktorki w reklamie? Przenieś w takim razie olej kokosowy z kuchni do łazienki. Dlaczego? Posiada on bowiem głębokie właściwości nawilżające. Wspomaga gojenie się ran. Działa łagodząco przy chorobach skóry, spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek. Odżywia i wygładza skórę. Zapobiega pierzchnięciu skóry, zmiękcza. Chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej strukturze jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć. Włosy stają się miękkie, gładkie i lśniące. Stosowany na skórę głowy  wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Posiada zapach delikatnego kokosu. Przyjemnie pobudza zmysły, jest to delikatna, nieinwazyjna nuta. Polecam go do codziennego stosowania. 

 

Twarz

Jeśli masz skórę suchą, to idealnym rozwiązaniem dla Ciebie jest olej kokosowy. Szczególnie zimą, gdy skóra jest wyjątkowo wysuszona i swędząca. Zamiast kremu, smaruj skórę twarzy olejem kokosowym a Twoja skóra będzie nawilżona, wygładzona i elastyczna. Olej ten tworzy specyficzny filtr ochronny, który jednocześnie nie pozostawia widocznych śladów swojej obecności na skórze. Nie obawiaj się, nie będziesz się świecić cały dzień. Ważne, aby go nałożyć na lekko wilgotną skórę, nie osuszoną do końca po myciu lub zwilżoną wodą termalną.

 

Ciało

Wmasuj olej jak balsam do ciała. Po wyciągnięciu z opakowania i zetknięciu ze skórą, powoli roztapia się, przechodząc w konsystencję oleistą. Możesz go stosować po kąpieli, po opalaniu, czy nawet po depilacji. Nie podrażnia. Ważne, aby olej nakładać na delikatnie wilgotną skórę. Zatem zrób to albo zaraz po wyjściu z kąpieli i delikatnym wytarciu się ręcznikiem, albo spryskaj najpierw ciało wodą termalną. Zapewnia to lepsze wchłaninie się kosmetyku. Olej ten dobrze sprawdza się również w masażu.

 

Włosy

Stosuj jak maseczkę do włosów. Jest kilka sposobów. Możesz wmasować na suche włosy, zawinąć ręcznikiem i po około godzinie umyć włosy szamponem. Tak poleca większość producentów. Ja jednak wolę nałożyć go na zwilżone włosy, odczekać około godziny z ręcznikiem na głowie, albo jeszcze lepiej wziąć w tym czasie ciepłą kąpiel lub udać się do sauny (ciepło przyspiesza wchłanianie się) po czym spłukać i umyś włosy szamponem. Czasem stosuję bardzo małą ilość oleju na włosy po umyciu, aby zapobiec puszeniu się ich. Sprawdza się to w przypadku włosów suchych, kręconych. Ważne, abyś nie nałożyła za dużej ilości, gdyż włosy będą wyglądały na tłuste. 

 

Paznokcie

Można moczyć paznokcie przez około 20 minut w lekko podgrzanym oleju. Bardzo dobrze odżywia płytkę paznokcia.  

 

 

Olej kokosowy ma konsystenacja stałą jeśli jest przechowywany w niskiej temperaturze. W wyższej natomiast zmienia swój stan na ciecz.  
Jego ceny są bardzo różne, zaczynają się od 15zł za 500ml. Jednak kupując go trzebasprawdzić czy jest tłoczony na imno. Ja też polecam bardziej te, które mają certyfikat organiczny (np. ecocert). Fakt, mogą być trochę droższe, ale dają gwarancję czystości i nieobecności pestycydów. 
 

Jeśli znacie inne magiczne zastosowania lub używacie go na co dzień, to czekam na Wasz coming out w komentarzach. ;)

Komentuj:

Podobne artykuły:

Uśmiech jak z reklamy?

Kategoria: Kosmetyki i środki czystości

27.08.2013
Znacie tę scenę: siedzi aktor w stroju dentysty i opowiada o cudownych właściwościach pasty (tutaj wstaw dowolną nazwę). Zawsze zapomina jednak dodać, że z łatwością możemy przesadzić z dbałością o zęby... i zamiast śnieżnobiałego uśmiechu jak Pani z TV, mieć nieco mniej okazały. Dziś zastanowimy się czy fluor, to nasz sprzymierzeniec czy wróg?

Olej arganowy - ósmy cud natury

Kategoria: Kosmetyki i środki czystości, Produkty

20.11.2013
Jest nazywany "płynnym złotem" i kosztuje dużo więcej niż olej z Biedronki. Nie powinno to dziwić, bo cenny jest nie tylko dosłownie, ale również ze względu na jego właściwości, ograniczoną dostępność oraz pracochłonny proces pozyskiwania. Olej arganowy posiada korzystne właściwości medyczne, kosmetyczne i spożywcze. Zobacz jak możesz go wykorzystać dla siebie.

Dzieci skazane na ropę!

Kategoria: Kosmetyki i środki czystości, Produkty

25.11.2013
Czy wiesz co wcierasz w skórę swojego dziecka, kiedy tak czule je pielęgnujesz? Troszczysz się o swojego malucha najlepiej jak potrafisz? To dlaczego wierzysz obietnicom producentów, że ich produkt jest bezpieczny i zdrowy? Może myślisz, że skoro produkt jest dla dzieciaków, to też go używasz? Pomyśl następnym razem i dowiedz się z czego produkowane są oliwki dla dzieci...