W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Aromat

Składnik negatywny

Istnieją 3 rodzaje aromatów: aromat naturalny lub aromat identyczny z naturalnym, lub też aromat syntetyczny.


Jeśli nie ma adnotacji aromat naturalny, oznacza, że jest to chemiczna imitacja zapachu np. mięty czy innych ziół, nie ma nic wspólnego z prawdziwymi przyprawami.

Substancje aromatyczne naturalne – występują najczęściej w formie olejków, ekstraktów, wyciągów itp. Pozyskiwane są  z naturalnych surowców, dzięki czemu nie zachodzą w nich przekształcenia chemiczne.

Substancje aromatyczne identyczne z naturalnymi – powstają w wyniku procesów chemicznych. Otrzymany związek ma taka samą budowę i skład jak substancja zapachowa pochodząca z surowca naturalnego.


Syntetyczne substancje aromatyczne –  powstają w procesach chemicznych. Nie występują w warunkach naturalnych i ich budowa chemiczna jest zupełnie inna niż aromatu naturalnego, który naśladują.

Wróc do listy składników