W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Miód

Składnik pozytywny

Miód to słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły. Wyróżnia się kilka rodzajów w zależności od surowca z jakiego powstał: np. spadziowy, nektarowy, mieszany. Można także spotkać się z podziałem: lipowy, gryczany, wielokwatowy, wrzosowy, akacjowy itp. Każdy z nich różni się troszkę samakiem, zapachem i właściowściami.

Kupując miód zwróć uwagę, aby na słoiczku nie było napisu "spoza UE" - oznacza to bowiem, że jest to miód pochodzący najprawdopodobniej z Chin. A ten nie ma tak cennych właściwości, co nasz, Polski. Poza tym nie kupuj miodu sztucznego. Jest bezwartościowy, a nawet szkodliwy.

Wróc do listy składników