W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Domowy chleb - lekcja pierwsza i nie ostatnia

Kategoria: Eko styl, Zdrowe przepisy

2014-03-17

Nie kupiłam chleba w sklepie już... ponad 2 lata. Dlaczego? Po prostu piekę go sama. Tak. Sama. W domu. Razowy, zdrowy, na zakwasie. Zapach świeżego pieczywa, gdy wstaję rano, jest bezcenny. Dlatego postaram się wzbogacić również Twoje poranki i przekonać Cię, że jest to bajecznie proste. Zaczynamy?

Jakie są główne zalety pieczywa własnego wyrobu? Po pierwsze: wiesz co jesz. Dodajesz do chleba tylko to, co chcesz. Komponujesz swój ulubiony smak, odpowiednio dobierając rodzaj mąki i dodatki. Lubisz pestki słonecznika - proszę bardzo! Wolisz siemię lniane - nie ma sprawy. Piekąc chleb w domu, masz wyrób idealny. Nie dodasz również drożdży, ani żadnych wzmacniaczy, środków przeciwgrzybicznych czy też polepszających wyrastanie. A zapewne wiesz, że dzieje się to w większości piekarnii w Polsce. Nie stracisz również majątku, na prawdziwy chleb (na zakwasie) kupowany na stoiskach lub w sklepach eko. 

Chleb w przerwie na reklamę

Przekonałam Cię? Jeszcze nie? To dodam, że mnie przygotowanie ciasta na chleb zajmuje 6-7 min. Ok, racja. Mam doświadczenie, Tobie na początek zajmie pewnie ok. 15 minut. Potem Ty śpisz, a chleb wyrasta grzejąc się w ciepełku. Wkładasz do piekarnika  i po 75 minutach wyjmujesz świeży i pachnący bochenek. A w całym domu unosi się jego zapach! Jeśli chcesz zrobić to jeszcze wygodniej, a masz piekarnik z funkcją regulacji włączania i wyłączania o określonym czasie, to będzie jeszcze piękniej. Włożysz chleb wieczorem zaraz po wyrobieniu, ustawisz piekarnik i rano zamiast budzika obudzi Cię jego zapach. :)

Zdrowe dodatki

To zacznijmy od poczatku. Dziś przedstawię Ci przepis na jeden z podstawowych chlebów. Jakiego sprzętu potrzebujesz? Mikser z końcówkami do ciasta. Wagę kuchenną oraz formę - może być zwykła keksówka. Jeśli chcesz, żeby było zdrowiej i unikasz (tak jak ja) teflonu, to użyj tzw. garnka rzymskiego. Naczynia glinianego do wypieku chleba. Wtedy będzie już najzdrowiej jak się da. 

Składniki:

Woda
Woda

0,5 l

Sól
Sól

pół łyżeczki

Miód
Miód

łyżeczka

Zakwas
Zakwas

pół słoiczka

Niezbędnym składnikiem do wypieku chleba jest zakwas chlebowy. Skąd go wziąć? Można zrobić samemu, wziąć od znajomego, który piecze chleby lub kupić gotowy zakwas suszony. Ja podam krótką instrukcję jak zrobić go samemu. To jedyny skomplikowany i długi proces, który wykonasz raz (dosłownie raz!) przed decyzją o pieczeniu chleba.

Zakwas

Potrzebujesz jedynie razową mąkę żytnią i wodę. Oba składniki łączysz porcjami, co 24 godziny. 3 łyżki mąki mieszaj z 3 łyżkami letniej wody. Masz otrzymać dość gąstą 'papkę' konsystencji ciasta. Jak na racuchy. Nastepnie zostawiasz je w ciepłym miejscu i dajesz pracować. Pamiętaj aby zamknąć słoik. Po 12 godzinach wymieszaj papkę, a po kolejnych dwunastu, dodaj taką samą ilość mąki i wody i znów wymieszaj.  Każdego dnia - przez 3-4 dni - rób tak samo. Zakwas będzie gotowy, kiedy poczujesz kwaśny zapach i pojawią się pęcherzyki powietrza. Teraz najtrudniesze zadanie masz już za sobą. :)

 

Przepis:

1. Przygotuj 300 g mąki żytniej 2000 lub 3000 (razowej) oraz 200 g lżejszej np. 720.

2. Odmierz pół litra ciepłej wody. Następnie rozpuść w niej miód i dodaj sól.

 

 

3. Połącz wodę z mąką, dodaj około 4 łyżek  zakwasu oraz dodatki. W tym przepisie proponuję Ci siemię lniane, które oczywiście możesz zamienić na Twój ulubiony składnik (słonecznik, pestki dyni, orzechy, kozieradkę, itp.)

4. Miksuj ciasto do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

 

5. Przygotuj formę. Posmaruj ją oliwą ,obsyp otrębami lub kaszką manną lub wyłóż papierem do pieczenia. 

 

 

6. Gotowe ciasto przełóż do formy i odstaw na około 8 godzin i przykryj ściereczką. Nie zapomnij odłożyć 3 łyżki ciasta do słoiczka, wstawić do lodówki - to Twój zakwas na następny raz. Wytrzyma w lodówce nawet 10 dni.

 

 

7. Po tym czasie chleb powinien już wyrosnąć. Wkładasz go do piekarnika na 180 stopni (bez termoobiegu)  i pieczesz przez około 75 minut. 

 

 

Tak jak pisałam wcześniej, jeśli dysponujesz piekarnikiem z funkcją automatycznego włączeni i wyłączenia. Zaraz po przygotowaniu ciasta w formie możesz włożyć je do piekarnika i nastawić, o której godzinie ma się włączyć. W tym czasie Ty śpisz lub robisz to co lubisz :)

 

 

Obiecałam, że będzie bajecznie prosto i słowa dotrzymałam. Jesli chesz się podzielić swoim przepisem, to chętnie poczytam jakie doświadczenia masz już za sobą. Zostawiam Cię, bo muszę przygotować kolejny chleb....:)

Komentuj:

Podobne artykuły:

Domowy jogurt? Nic prostszego!

Kategoria: Zdrowe przepisy, Produkty

09.09.2013
Wiecie już, że skaczące w reklamie owoce zwykle są 90% mniejsze. Wiecie również, że plastik używany do ich pakowania jest mało "ekokorniszonowy". Dziś pora na przygotowanie jogurtu domowej produkcji. Zdrowego, smacznego i z dala od plastiku. Rzadko można powiedzieć o czymś, że jest tak banalnie proste i niezwykle tanie.

Vegeta – 15% smaku

Kategoria: Produkty

14.10.2013
To przyprawa przez większość z nas kojarzona pod nazwą Vegeta. Jest to nazwa zastrzeżona dla producenta Podravka Polska, a wykonywana jest przez wielu producentów, tyle że pod innymi nazwami. Zawsze jednak jest to żółtawy proszek z kolorowymi drobinkami, który dodajemy do różnych potraw.

Kim jesteś? Jesteś zdrową przekąską!

Kategoria: Zdrowe przepisy, Zdrowe przekąski

24.09.2013
Organizujesz imprezę, przyjęcie i chcesz wyjść poza przekąski rodem z filmu "Kogel-mogel"? Paluszki, orzeszki i chipsy już Ci się znudziły? Nie oglądasz "Miłości na bogato" i nie przepadasz za szampanem i pomarańczami? Chcesz zaskoczyć gości czymś zdrowym i smacznym? Mam pomysł dla Ciebie! Mój pomysł przyda się Tobie! ;)