W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Mleko świeże

Składnik pozytywny

Mleko świeże

To mleko „prosto od krowy”. Takie które nie było poddawane żadnej obróbce cieplnej. Zwykle jest jedynie przecedzane czy filtrowane, aby pozbyć się zanieczyszczeń.

 

Dzięki brakowi obróbki nie traci swoich walorów smakowych i zapachowych. Jego smak zależy od sposobu żywienia krowy. Najbardziej lubię je pić latem, gdy krowy są wypasane. W okresie zimowym, gdy są karmione kiszonką lub sianem jego smak się zmienia.

Jedyny kłopot ze świeżym mlekiem jest taki, że trzeba mieć dostawcę. Ma ono krótki termin przydatności, około doby (zależy on od temperatury przechowywania i od tego jak szybko zostało schłodzone). Ja jeżdżę po nie do sąsiedniej wsi i biorę prosto z gospodarstwa. W dużych miastach dobrym rozwiązaniem są również mlekomaty. Poszukaj czy w Twojej okolicy nie ma jakiegoś.

Należy pamiętać, aby takie mleko odpowiednio przygotować, gdyż może zawierać również niebezpieczne dla zdrowia mikroorganizmy.

Wróc do listy składników