W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Aronia

Składnik pozytywny

Zwana przez niektórych cudem natury. Czasem określana wymiataczem wolnych rodników. Jest najsilniejszym obok zielonej herbaty i czerwonego wina przeciwutleniaczem. Aronia – najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. 

Aronia zawiera duże ilości tzw witaminy P. To nic innego jak bioflawonoidy czyli substancje fitochemiczne występujące w roślinach, nadające kolor owocom. W naszym organizmie działają jak witaminy i są cennymi przeciwutleniaczami. Aronia jest szczególnie bogata w rutynę, ale zawiera też kwercetynę, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Aronia to także bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witamin B1, B2, B6, E, PP. To nie koniec. W jej składzie znajdziemy również składniki mineralne i mikroelementy - znaczne ilości wapnia i żelaza oraz miedź, molibden, mangan, bor i jod. No dobrze. 


 

Wróc do listy składników