W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Poczytalnia - czy "zdrowe" zawsze jest zdrowe?

Kategoria: Do poczytania

2014-02-17

Interesujesz się zdrowiem? Czytasz artykuły o zdrowym żywieniu? Wiesz co jeść i czego unikać? Jeśli tak, to uważaj, bo książka Hansa-Ulricha Grimma może wywrócić Twoje myślenie do góry nogami! Sprawdź jak to jest, kiedy ktoś poddaje w wątpliwość Twoje żywieniowe dogmaty.

Co jeśli zdrowe żywienie, to mistyfikacja? Fikcja stworzona przez koncerny, które na nas zarabiają. Wiadomo, że na zdrowiu nie oszczędzamy, więc łątwo nami manipulować. A jeśli normy poziomu witamin czy cholesterolu nie są tworzone przez naukowców, lekarzy lecz przez firmy farmaceutyczne czy koncerny? Mówisz: Nie możliwe! Też tak myślałam... Po lekturze tej książki zaczęłam mocno się zastanawiać...

 

Dlaczego to tak mocna lektura? Autor uświadamia nam jak wiele kłamstw przekazywanych w środkach masowego przekazu i reklamach zostało przez nas niesłusznie uznanych za fakty. Machina marketingowa międzynarodowych koncernów jest już rozpędzona. Jednak Ty nie musisz we wszystko wierzyć. Możesz myśleć samodzielnie, czytać i dowiadywać się jak jest naprawdę. 

 

Może to bajki?

Z tego co wiem, to autor z braćmi Grimm nie ma nic wspólnego. ;) Dr Hans-Ulrich Grimm , to niemiecki autor światowych bestsellerów i dziennikarz. Znany jest z badań przemysłowo produkowanej żywności. Przyczynił się do tego, że wiele wynalazków światowych koncernów nie zostało wprowadzonych do masowej dystrybucji. Jednak i tak wiele produktów nie cieszących się nieskazitelną opinią, towarzyszy nam na co dzień. Co więcej, część z nich uważamy za zdrowe i jemy przekonani, że dbamy o swój organizm. Dr Hans stoi na straży zdrowia publicznego. Napisał wiele książek poświęconych produktom spożywczym, zdemaskował wile mitów krążących wokół niektórych składników. Na rynku polskim jest to jego druga pozycja po wydanej wcześniej książce: Cud oleju lnianego. W kolejnym dziele tego autora - Nie jedz tego - znajdziesz szokujące efekty jego skrupulatnych i w pełni niezależnych badań. 

 

Nie znajdziesz natomiast kolejnej diety i zaleceń dietetyka. Nic z tych rzeczy. Raczej zweryfikujesz swoje poglądy na zdrowe odżywianie. Jak to działa? Słuchasz zaleceń żywieniowych. Mówią: Jedz margarynę obniżającą cholesterol! Jesz... Mówią: Pij probiotyki, będziesz zdrowszy! Pijesz... Mówią: Jedz odtłuszczone jogurty, mleka, sery. Jesz... Namawiają z okienka TV: Szklanka soku dziennie. Pijesz... Wydajesz swoje pieniądze i... wcale nie czujesz się lepiej?  Wielkie koncerny spożywcze żyją z naszej naiwności i wiary w cudowną moc zdrowego jedzenia zapakowanego w atrakcyjne torebki i pudełka. Tu wcale nie chodzi o zdrowie. Tu chodzi o zysk. Książka ta obnaża całą obłudną machinę żywieniowo-zdrowotną. Autor nie owija w bawełnę, pisze wprost, używa nazwisk (także znanych lekarzy, prezesów), nazw firm, choćby takich jak Nestle, Danone czy Unilever. Wszystko po to, aby pokazać, że nawet naukowcy, politycy i rozmaite organizacje mające dbać o jakość żywności i nasze zdrowie, nie wywiązują się ze swojego zadania. Wydaje się, że konsument i jego potrzeby są na samym końcu. Liczy się tylko biznes. A ponieważ zdrowe odżywianie jest modne, to biznes ten stał się bardzo dochodowy.

 

 

Kolejne stopnie wtajemniczenia

Poszczególne rozdziały poświęcone są różnym tematom. Jakim? Przeczytasz o cholesterolu. Czy naprawdę jest taki zły? Czy potrzebujemy margaryn obniżających jego poziom i czy one rzeczywiście chronią nasze serce? A może jest zupełnie odwrotnie? O suplementach diety i witaminizowaniu jedzenia, szczególnie tego dla dzieci, lecz nie tylko. Kto ustala normy witamin potrzebne człowiekowi? Kto określa od jakiej ilości cholesterol nam szkodzi? Czy rzeczywiście powinniśmy unikać tłuszczu i spożywać tylko produkty odtłuszczone, chude? Czy rozwijająca się technologia sprzyja naszemu zdrowiu, czy pokarm robi się coraz bardziej przetworzony, a przez to szkodliwy? Pytań, ale na szczęście również odpowiedzi, jest w tej książce dużo więcej.

 

Jeśli naprawdę wierzysz w dobre intencje wielkich koncernów spożywczych i farmaceutycznych, to lektura obowiązkowa dla Ciebie. Polecam!


Autor: Hans-Ulrich Grimm

Polski tytuł: Nie jedz tego! Szkodliwe składniki "zdrowego" jedzenia

Wyd. Vital, ISBN 978-83-64278-03-7

Komentuj:

Podobne artykuły:

Poczytalnia - Czy wiesz co jesz?

Kategoria: Do poczytania

18.11.2013
Jesień, długie wieczory, dużo przemyśleń i... nowa kategoria na blogu. :) Tym razem poświęconą książkom, które moim zdaniem na to zasługują i oczywiście traktują o temacie zdrowia. Zarówno zdrowego żywienia, ekologii, jak i szkodliwości niektórych środków. Czyli pełny przegląd tego czym EkoKorniszon się interesuje i inspiruje. Na dzień dobry: "Czy wiesz, co jesz? Poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy" autorstwa Katarzyny Bosackiej i Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej.

Poczytalnia - zostań EkoBohaterem w swoim domu!

Kategoria: Do poczytania

09.12.2013
Dzieci warto edukować od lat najmłodszych. Edukować, ale nie indoktrynować, tak żeby dzieciaki miały później pełną świadomość wyboru. Dla EkoKorniszona ważnym tematem jest rzecz jasna ekologia. W każdym wymiarze. Dlatego dziś sprawdzam "Poradnik młodego ekologa". Lekturę do wspólnego czytania z dzieckiem i znajdowania nowych proekologicznych rozwiązań w naszych domach. Sprawdźmy czy może stać się dla Was inspiracją...