W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Sól

Składnik negatywny

Sól to jedna z najpopularniejszych przypraw. Niestety stosowana przez nas w nadmiarze, co niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Z chemicznego punktu widzenia to tzw. chlorek sodu (sód stanowi około 40%, natomiast chlor 60%).

Powoduje ona nadciśnienie tętnicze, choroby miażdżycowe, niekorzystnie wpływa na serce i układ krwionośny. Według zaleceń WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) maksymalna dawka dzienna to 5g (1 płaska łyżeczka). Stosowana jest dla podkreślenia smaku i do konserwacji potraw. Obecnie przy takim bogactwie innych przypraw, nie musimy stosować jej w dużych ilościach. Jednak wykorzystywana z umiarem nie zaszkodzi. Nie ma ona wprawdzie żadnych składników odżywczych, ale jest potrzebna dla zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie.

 

Wróc do listy składników