W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Pieprz

Składnik pozytywny

Są to owoce pnącza pochodzącego z Wybrzeża Malabarskiego w południowo-zachodnich Indiach. Ostry smak pieprzu czarnego pochodzi od zawartej (głównie w wierzchniej warstwie owocu) piperyny. Czarny pieprz zawiera: białko, tłuszcz, błonnik, wapń, żelazo, magnez.

Ziarna pieprzu czarnego to niedojrzałe owoce typu pestkowca. 
Pieprz biały otrzymywany jest przez moczenie, suszenie i otarcie mięsistej owocni jagód pieprzu czarnego.
Pieprz zielony natomiast są to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego liofilizowane albo przechowywane w słonej zalewie lub occie.

 

Wróc do listy składników