W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Pomidor

Składnik pozytywny

Warzywo, które jest cennym źródłem witamin i substancji odżywczych. Pochodzi z rodziny psiankowych. Jemy owoce tej rośliny. Istnieje wiele odmian pomidora. Najpopularniejsze to malinówka, odmiana bułgarska oraz pomidory koktajlowe i szklarniowe. 

Odkryto, że pomidory zawierają bardzo cenny składnik – likopen. Jest to barwnik nadający tym owocom głębokiego czerwonego koloru. Wychwytuje on i dezaktywuje wolne rodniki, przez co ma silne działanie antynowotworowe. To głównie dla niego warto jeść pomidory. Ponadto to cenne źródło witamin (A, C, E, K i z grupy B) oraz pierwiastków takich jak żelazo czy potas, fosfor, magnez.
 

Wróc do listy składników