W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Zabijacz smaku.

Kategoria: Produkty

2013-08-18

Maggi – czy ktoś nie zna tej przyprawy? Pamiętam ją z dzieciństwa, jako obowiązkowy dodatek do rosołu, ale także do innych potraw. Dodawała aromatu, smaku i zapachu. Mniam... pycha. Szkoda tylko, że smak to efekt wzmacniaczy. Zerknijcie co kryje w sobie ta buteleczka...

Popularna maggi to płynna przyprawa do zup, sosów, mięs itp. Znana jest w wielu domach. Pewnie wielu z Was nie zastanawia się co kryje w sobie. Skoro stosowały ją nawet nasze babcie, to pewnie musi być zdrowa. Czy na pewno? Sprawdźmy to.

 

Co to takiego?

Maggi to znak zastrzeżony dla marki Nestle. Jednak inne firmy też ją produkują, tyle że nazwa się różni. Dalej jednak jest to przyprawa w płynie. Sprawdziłam cztery produkty tego typu - Knorr Delikat przyprawa w płynie do zup, sosów, sałatek; Winiary przyprawa do zup, sosów, sałatek oraz Kucharek przyprawa do zup, sosów i potraw. We wszystkich w składzie znajduje się dużo, dużo chemii. Co konkretnie: 

 

Woda 
Jest głównym składnikiem płynnej przyprawy.

 

Sól
Sól to jedna z najpopularniejszych przypraw. Niestety stosowana przez nas w nadmiarze, co niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie.

 

Glutaminian sodu 
Jest to substancja wzmacniająca smak i zapach produktów i potraw. Ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie, prawdopodobnie powoduje wiele chorób, na czele z nowotworami, otyłością. 

 

5 rybonukleotydy disodowe E635
Jest to również wzmacniacz smaku i zapachu – sole disodowe kwasu inozylowego i guanozylowego, działa silniej niż glutaminian sodu, łagodzi niepożądane posmaki. Zastosowanie mieszaniny wzmacniaczy smaku pozwala na znaczne zmniejszenie ich dodatku bez obniżania smakowitości potraw. Powstaje chemiczna mieszanka wybuchowa.

 

Ocet
To wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku, najczęściej 6-procentowy lub 10-procentowy.

 

Glukoza
Jest to organiczny związek chemiczny, tak zwany cukier prosty. Ma słodki smak.

 

Ekstrakt drożdżowy 
Jest powszechnie stosowany jako substancja aromatyzująca i wzmacniająca smak.

 

Aromat 
Jeśli nie ma adnotacji aromat naturalny, oznacza, że jest to chemiczna imitacja zapachu np. mięty czy innych ziół, nie ma nic wspólnego z prawdziwymi przyprawami.

 

Podsumowując można powiedzieć, że nie ma w niej nic dobrego, wręcz przeciwnie. Z pewnością podkreśli smak potraw, jednak tylko chemicznie. Nie ma nic wspólnego z naturalną przyprawą.

Jakaś zdrowa alternatywa?

Czy istniej jakakolwiek alternatywa do tej słynnej przyprawy, która po dodaniu kilku kropel zamienia jałowe w smaku danie w pyszną potrawę?

 

Lubczyk – naturalna maggi

To roślina aromatyczna i zdrowa. Pierwotnie był podstawą przypraw w płynie właśnie, zanim zastąpiła go chemia. Dziś czasami nazywa się ją popularnie Maggi. Używa się korzeni i liści lubczyku. Korzeń głównie leczniczo, liście natomiast w kuchni. Przypominają one swoim wyglądam liść selera. Stosuje się świeże i suszone jako dodatek do zup, szczególnie rosołu, ale także do dań mięsnych, rybnych, sałatek, sosów i marynat. Można go używać jako przyprawy do masła ziołowego lub twarożku. Nie należy przesadzać z jego ilością, gdyż jest dość intensywny w smaku.

 

To roślina, którą można hodować w naszym klimacie, nie jest szczególnie wymagająca, choć nie lubi ostrych zim. Warto się jednak pokusić o własną roślinkę, gdyż świeżo zerwana ma niepowtarzalny aromat. Jej liście można zrywać w czasie sezonu i wykorzystywać na bieżąco, jak również zamrażać i suszyć. Suszone należy przechowywać w ciemnym i szczelnym pojemniku.

 

Ciekawostką jest, że lubczyk w medycynie ludowej stosowany był jako środek zwiększający popęd seksualny. :)

 

 

Komentuj:

Podobne artykuły:

Jogurtowy zawrót głowy

Kategoria: Produkty

03.09.2013
Jogurt naturalny – zdrowy, zalecany przez dietetyków, dobry dla osób dbających o linię oraz mających problemy z układem pokarmowym. Zalety można wymieniać długo... w reklamie. Czy jednak można kupować go z przekonaniem, że jest dla nas dobry? Sprawdziłam...

Kostki rosołowe – 2% naturalnego smaku

Kategoria: Produkty

28.10.2013
Wracasz z pracy, masz niewiele czasu na zrobienie obiadu, kolejne obowiązki cię wzywają. Co robisz? Wrzucasz do garnka kostkę rosołową i gotową mieszankę mrożonych warzyw, po 15 minutach masz zupę. Wiem, to i tak lepszy wariant niż zamawianie fast foodu... Jednak co kryją w sobie magiczne zupki zamknięte w małej kosteczce? Cóż za cudowne składniki w niej siedzą, że wrzucenie jej do wody wystarczy, aby uzyskać pyszny rosół czy inną zupę?

Vegeta – 15% smaku

Kategoria: Produkty

14.10.2013
To przyprawa przez większość z nas kojarzona pod nazwą Vegeta. Jest to nazwa zastrzeżona dla producenta Podravka Polska, a wykonywana jest przez wielu producentów, tyle że pod innymi nazwami. Zawsze jednak jest to żółtawy proszek z kolorowymi drobinkami, który dodajemy do różnych potraw.

Dobry ketchup nie jest zły!

Kategoria: Produkty

02.10.2013
Lubią go dzieciaki i dorośli. Są tacy, którzy jedzą go ze wszystkim - od frytek i pizzy, przez parówki po inne fast foody. Nic w tym złego - to jeden z najzdrowszych sosów. Dobry ketchup jest zrobiony z pomidorów, a ponieważ one są zdrowe, dlatego też sam ketchup może być wartościowy. Co zaskakujące - może być zdrowszy od samych pomidorów!