W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies zgodnie z Polityką Cookie. Zasady przechowywania lub dostępu plików cookie możesz zmienić w swojej przeglądarce.
X

Zdrowa porcja ketchupu!

Kategoria: Zdrowe przepisy, Produkty

2013-10-07

Kiedyś posiadając nadmiar pomidorów wymyśliłam sobie, że zrobię domowy ketchup. Nie sądziłam, że wyjdzie tak smaczny. Jestem tak dobra, że postanowiłam się podzielić... nie ketchupem co prawda, a moim szczęściem i przepisem. Teraz w mojej lodówce w zasadzie nie spotkasz kupnego tradycyjnego ketchupu. Jeśli zdarza się, że zrobię go za mało i nie starczy mi na cały rok, wtedy kupuję ten zrobiony z dużej ilości pomidorów, o którym pisałam ostatnio. Wyznaję zasadę, że przetwory robię tylko wtedy, gdy jest sezon na dane warzywa czy owoce. Jesień to ostatni moment na przygotowanie ketchupu z polskich pomidorów, a nie tych rosnących na wacie szklarniowej.

Dlaczego polecam domowy ketchup?

Jego aromat jest nie do porównania z tym ze sklepu. Czuć w nim prawdziwe pomidory. Poza tym możesz zrobić dokładnie taki jak lubisz. Ostry, łagodny lub lekko słodki? W zależności od tego, czy lubisz bardziej gęsty czy mniej, odpowiednio długo go gotujesz. Możesz dodać porcję swoich ulubionych przypraw lub ziół. Możesz eksperymentować tak jak chcesz! Zachęcam do domowej produkcji. 

Jest tylko jedna wada takiej domowej produkcji. Potrzebujesz naprawdę duuużoooo pomidorów. Z dwóch kilogramów, otrzymasz około trzech małych słoiczków. To dlatego, że pomidor w dużej części składa się z wody. A tę wygotowujemy, aby ketchup miał gęstą konsystencję. 

 

Do dzieła!

Przygotowanie domowego ketchupu nie powinno zająć Ci więcej niż pół godziny. Nie licząc oczywiście czasu gotowania, które nie jest już tak wymagające. 

 

Składniki:

Cebula
Cebula

2 szt

Czosnek
Czosnek

3 ząbki

Sól
Sól

1/2 łyżki

Pieprz
Pieprz

1/2 łyżki

Oregano
Oregano

1/2 łyżki

Tymianek
Tymianek

1/2 łyżki

Papryka ostra
Papryka ostra

1/2 łyżecz

Ksylitol
Ksylitol

4 łyżeczki

Papryka słodka
Papryka słodka

1/2 łyżecz

 

Wykonanie:

  1. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Pokroj na ćwiartki, usuwając twarde szypułki. Istnieją zwolennicy usuwania pestek z pomidorów. Można to zrobić na tym etapie lub pod koniec gotowania. Ja robię ketchup razem z pestkami. Kwestia gustu. Spróbuj róznych wersji i zdecyduj sam.
  2. Obierz cebulę, posiekaj. Podsmaż ją na oliwie z oliwek. 
  3. Umyj i pokrój w małą kostkę paprykę, usuwając nasiona i szypułkę. Dorzuć do garnka. Podsmaż przez 5 minut.
  4. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do zeszklonej już cebuli i papryki (nie smaż go zbyt długo, bo zgorzknieje, psując smak całości).
  5. Dodaj pomidory i gotuj wszystko razem. 
  6. Dodaj przyprawy: ocet jabłkowy, ksylitol, sól, świeżo zmielony pieprz, oregano, tymianek, paprykę ostrą  i słodką. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Eksperymentuj! :) 
  7. Wszystko razem zmiksuj blenderem.
  8. Gotuj gotowy ketchup tak długo, aby uzyskać porządaną konsystencję. Np. taką jak na zdjęciu: 

     

 

Tak wygląda ketchup po 1,5 godziny gotowania.

Jeśli chcesz przechować go dłużej, gorący ketchup nałóż do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręć suchą pokrywką. Po ostudzeniu wstaw do lodówki i wykorzystaj w przeciągu miesiąca.

Jeśli chcesz zrobić ketchup na cały rok, wówczas pasteryzuj słoiki przez około 20 minut.

  

Mówiłam, że to proste? Jeden  lub dwa odcinki ulubionego serialu przełożone na inny dzień i masz w lodówce zdrowy ketchup, który możesz serwować w dowolnych ilościach! Dajcie znać w komentarzach, kto z Was podjął już wyzwanie. :)

Komentuj:

Podobne artykuły:

Domowy jogurt? Nic prostszego!

Kategoria: Zdrowe przepisy, Produkty

09.09.2013
Wiecie już, że skaczące w reklamie owoce zwykle są 90% mniejsze. Wiecie również, że plastik używany do ich pakowania jest mało "ekokorniszonowy". Dziś pora na przygotowanie jogurtu domowej produkcji. Zdrowego, smacznego i z dala od plastiku. Rzadko można powiedzieć o czymś, że jest tak banalnie proste i niezwykle tanie.