Bio warzywa i owoce – czy ekologiczne na pewno są zdrowe?

Bio warzywa i owoce - czy ekologiczne na pewno są zdrowe?

W dzisiejszych czasach zdrowa i zbilansowana dieta to podstawa. Podążając za trendami dopływającymi do nas z zagranicy, coraz częściej jesteśmy świadomi tego jak ważne jest dbanie o to, co ląduje na naszym talerzu. Zdrowe odżywianie nie tylko wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, ale również na samopoczucie i wygląd. Odstawiając fast foody na bok, eliminujemy poczucie ciężkości i zmęczenia, a nasza skóra staje się elastyczna i pełna blasku. Coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne, w tym eko warzywa i owoce, które nie tylko mają mniej szkodliwy wpływ na naszą planetę, niż żywność konwencjonalna, ale również na nas samych.

Czym na prawdę są ekologiczne owoce i warzywa?

Organiczne warzywa i owoce są odpowiedzią na rosnące potrzeby konsumentów związane ze wzrostem świadomości i konsekwencji w dbałości o zdrowie. Czym zatem bio warzywa i owoce podbijają serca większości z nas? Ekologiczną produkcję rolną cechuje odrzucenie wszelkiej chemizacji upraw, która ma negatywny wpływ na środowisko, jak i samą żywność. Najważniejsze wyróżniki tego rolnictwa to powrót do nawozów naturalnych, odrzucenie organizmów modyfikowanych genetycznie, a także zakaz stosowania syntetycznych pestycydów oraz herbicydów. Rolnictwo ekologiczne pozytywnie wpływa na nasze środowisko i wspiera naturalny ekosystem. Aby żywność klasyfikowała się pod etykietę „ekologicznej”, producent musi zatroszczyć się o to, aby każdy etap produkcji spełniał odpowiednie wymogi i warunki uprawy. Dopiero po przejściu obowiązkowych kontroli, produkt może być nazwany produktem ekologicznym.

Czy warto kupować warzywa i owoce bio?

Inwestycja w zdrowie

Inwestując w organiczne warzywa i owoce, zapewniamy sobie nie tylko dobrą kondycję naszego organizmu, ale również obniżenie ryzyka wystąpienia alergii, dolegliwości żołądkowych, a nawet chorób nowotworowych.

Bogactwo witamin i minerałów

Badania nad różnicami w zawartości witamin i minerałów między ekologiczną oraz nieekologiczną żywnością wykazały, że w przypadku organicznych warzyw i owoców jest ona znacząco wyższa, niż przy produktach z upraw konwencjonalnych. Bio owoce cechuje o 30% więcej zawartości witaminy C niż owoce konwencjonalne, a eko warzywa o około 20% więcej żelaza. Zarówno owoce, jak i warzywa mogą pochwalić się zawartością o około 30% więcej magnezu, o 14% więcej fosforu i aż o 120% więcej fito związków, które odpowiedzialne są za właściwości przeciwnowotworowe.

Naturalny smak

Ekologiczne owoce i warzywa wyróżniają się swoim wyrazistym aromatem i smakiem. Dzięki uprawie w naturalnych nawozach i niestosowaniu chemikaliów, nie posiadają one charakterystycznego chemicznego posmaku, który możemy wyczuć przy żywności konwencjonalnej.

Brak chemizacji

Rolnictwo ekologiczne cechuje wyłączenie z użycia pestycydów i herbicydów, syntetycznych nawozów, hormonów i wielu innych sztucznych substancji zatruwających nasz organizm oraz ekosystem. Uprawy z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych nawozów nie narażają nas na niebezpieczne dla zdrowia zanieczyszczenia, w tym metale ciężkie, które mogą być obecne u żywności konwencjonalnej.

Należy jednak pamiętać, że organiczne organicznemu nie równe i nie warto rzucać się na pierwszy lepszy eko produkt. Bowiem, najwierniejszym źródłem naturalnych warzyw i owoców są stoiska lokalnych sprzedawców, bazarki lub portale internetowe specjalizujące się w sprzedaży eko żywności.

Czy aby na pewno organiczne warzywa i owoce to czyste dobro?

Jak już wiemy, żywność ekologiczna posiada wiele zalet, ale należy pamiętać, że wszystko ma drugie dno i na pozór idealne uprawy również posiadają swoje minusy.

Wyblakły kolor i „nienaturalny” kształt

Już na pierwszy rzut oka możemy zauważyć różnice w wyglądzie ekologicznych warzyw i owoców, które cechuje nieregularny kształt i często nienasycony kolor. Również ich smak często odbiega od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, czyli chemicznych ulepszaczy obecnych w żywności konwencjonalnej.

Krótszy termin przydatności do spożycia

Należy pamiętać, że brak środków konserwujących w przetworzonych produktach ekologicznych znacznie ukraca termin przydatności do spożycia, który wyznacza datę, do której konsumpcja tej żywności nie ma negatywnego wpływu na nasz organizm.

Wygórowana cena

Najbardziej nurtującą różnicą między żywnością ekologiczną, a konwencjonalną jest cena.   W końcu nie od dziś wiadomo, że za bardziej wartościowe produkty płacimy więcej. Tak też jest w przypadku organicznych warzyw i owoców, których wygórowana cena związana jest z wyższym kosztem produkcji.

Jak rozpoznać ekologiczne owoce i warzywa, aby nie dać się oszukać?

Żywność ekologiczna powinna posiadać odpowiednie certyfikaty, które potwierdzają autentyczność naturalnych upraw i gwarantują, że gospodarstwo regularnie przechodzi wszelkie konieczne kontrole. Oficjalnym znakiem, wyróżniającym żywność ekologiczną jest tzw. euroliść, liść złożony z białych gwiazdek na zielonym tle. Jest to symbol stosowany w całej Unii Europejskiej, czasem występujący obok innych, wprowadzonych przez poszczególne kraje europejskie.