Naczynia otrębowe – hit czy kit?

Czym właściwie są ekologiczne naczynia z otrębów? Tak, dobrze myślisz. One są po prostu jadalne. Nadają się do podawania w nich dań zimnych, ale też gorących czy tłustych. Doskonale zniosą tę próbę, na dodatek wiele modeli może być nawet używana w piekarniku czy kuchence mikrofalowej. Jednorazowe naczynia otrębowe są biodegradowalne, ich czas rozkładu wynosi około miesiąca. Świetnie sprawdzą się na pikniku czy grillu, to idealna alternatywa dla ich plastikowych zamienników. Ekologiczne naczynia z otrębów pszennych są wytrzymałe, trwałe, bezpieczne oraz co ważne, przyjazne dla środowiska poczynając od sposobu w jaki są wytwarzane, przez ich użytkowanie aż po utylizację.

Sztućce z otrębów jako ekologiczne rozwiązanie

Jeśli jesteś zainteresowany ich nabyciem i przetestowaniem, w Internecie bez problemu znajdziesz mnóstwo stron, które oferują sztućce z otrąb pszennych. Są one w 100% biodegradowalne, najlepiej będzie, jeśli pod koniec ich użytkowania zutylizujesz je w przydomowym kompostowniku lub wrzucisz do tzw. odpadów komunalnych. Takimi sztućcami z otrębów zjesz posiłek zimny lub ciepły, najlepiej żeby jednak nie przekraczał temperatury 40 stopni Celsjusza. Podczas jedzenia nie możesz się zbytnio rozgadać, taki widelec lub nóż nie powinien mieć kontaktu z pokarmem dłużej niż 30 minut.

Kubki z otrębów, trzciny cukrowej lub papieru

Jeśli twoimi decyzjami zakupowymi kieruje chęć dbania o środowisko, zdecyduj się na zakup jednorazowych kubków, które nie są wykonane z plastiku. Za taką samą lub minimalnie wyższą cenę otrzymasz produkt, który na rozłożenie się będzie potrzebował od kilku dni do kilku miesięcy w porównaniu z setkami lat, potrzebnych do rozkładu plastikowego naczynia. Kubki z otrębów nie są tak często spotykane jak talerze czy sztućce ze względu na ich długi i całościowy kontakt z cieczą. Jeśli natomiast jesteś spragniony i szybko chcesz wypić całą porcję napoju, taki kubek może okazać się świetnym rozwiązaniem.

Talerze biodegradowalne to świetna alternatywa dla tych plastikowych

Jeśli wybierasz się na piknik lub grilla, zadbaj o to, żeby po imprezie nie został jedynie wór plastiku. Talerzyki z otrębów okażą się na pewno idealnym wyjściem z sytuacji. Dodatkowym atutem, który przemawia za zabraniem ich na imprezę na świeżym powietrzu jest to, że są one na tyle ciężkie, że nie zdmuchnie ich wiatr, co może się dziać w przypadku papierowych talerzyków. Do ich produkcji wykorzystywane są jedynie naturalne składniki, takie jak otręby pszenne i śladowe ilości wody. Ten zamiennik z roku na rok zyskuje coraz większe zainteresowanie klientów z całego świata.

Opakowania z otrębów – po użyciu możesz je zjeść

Korzystanie z jadalnych naczyń z otrębów jest nie tylko przyjazne środowisku, to również korzyść dla ich użytkownika, który nie musi myć dużych ilości naczyń po grillu na świeżym powietrzu. Każdy z gości może na koniec zjeść swój widelec, talerz czy opakowanie z otrębów. Jeśli będziesz je odpowiednio przechowywał, mogą przetrwać nawet 5 lat. Aby nie zepsuły się w tym czasie, potrzebują zadaszonego i suchego miejsca. Jednorazowe naczynia z otrębów nie powinny zamoknąć, zwilgotnieć lub być wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych lub innych czynników atmosferycznych – mogą się wtedy zepsuć.   

Produkcja naczyń z otrąb jest przyjazna środowisku

Proces technologiczny związany z produkcją jednorazowych naczyń z otrąb nie wymaga dużych ilości wody, stosowania szkodliwych związków chemicznych ani wydobywania żadnych surowców. Otręby spożywcze są efektem ubocznym produkcji mąki. Dokładnie mówiąc, są to otoczki takich zbóż, jak pszenica, żyto czy owies. Zawierają duże ilości witamin, błonnika oraz mikro- i makroelementów. W efekcie, przyczyniają się do lepszego i sprawniejszego funkcjonowania naszego układu pokarmowego. Brzmi jak idealna przekąska po ciężkim i obfitym posiłku. Z 1 tony takiego surowca możliwe jest wytworzenie nawet 10 tysięcy sztuk takich naczyń otrębowych.